Ga jij naar bed met make-up op?

Getverderrie, smeer jij echt het vuil op je huid nog heen en weer met schoonmaak doekjes? Gebruik jij geen make-up en denk je dat reinigen niet nodig is? Of dat je gezicht wassen met water het veiligst is voor jouw acne huid?

‘Think again’. Het reinigen van je huid met een zacht reinigings product dat bij jouw huidprobleem of huid past is heel belangrijk. En wel stap 1 in het proces van ‘reset your skin’.

Want zonder goede reiniging kan je huidverzorging niet optimaal zijn werk doen. En dat blokkeert huidverbetering.

Als we ’s avonds voor de spiegel staan, dan zien we niet hoeveel roetdeeltjes er door uitlaatgassen en luchtvervuiling aanwezig zijn op de huid. Ook sommige make-up merken kunnen de huid verstoppen. Je huid vernieuwt zich elke 28 dagen. En als je ouder wordt verlangzaamt dit proces. Het vernieuwen van je huid heeft dode huidcellen tot gevolg. Dit kan zichtbaar zijn als zwarte puntjes in de poriën, de zogenaamde meeëters bij een vettere huid. Of droge huid is zichtbaar als witte fliebeltjes onder de huidanalyse lamp.

Belangrijk is dus voordat je naar bed gaat je huid te wassen en vooral het vuil van je huid af te emulgeren met een foam-, gel- of creme cleanser in combinatie met water. Alleen water lost geen vetten op.  Masseer het gekozen product over de gezichtshuid heen. Emulgeer de cleanser daarna met water zodat je echt make-up en huidvetten er af spoelt.

’s Nachts als je slaapt is je lichaam aan het detoxen. Je zweet, je huid vernieuwt, komt tot rust, maar stimuleert ook alle afvalstoffen en huidtalg naar buiten toe via je poriën. Hierom is het belangrijk ook ’s ochtends je gezicht te wassen. Het hoeft helemaal niet veel tijd in beslag te nemen of moeilijk te zijn. Gewoon gebruik van je schone handen en de juiste reinigingsmiddelen doet al heel veel.

Je weet dus nu dat reinigingsdoekjes alleen maar oppervlakkig reinigen en eigenlijk meer het vuil van links naar echts schuiven. De werkstoffen die in jouw dag- of nachtcreme en serums zitten kunnen niet door vuil op jouw huid heen dringen. Dat is zonde. Dus een verzadigd watje heen en weer over de huid is ook niet de beste oplossing. Was gewoon je gezicht lekker met je schone handen. Wil je daarna een watje gebruiken om de huid na te reinigen, eventueel met gebruik van een tonic of lotion, dat is prima, mits het watje dus niet bruin wordt. Is je huid goed schoon gemaakt, dan blijft het watje wit. Tip; spray je toner of romige toner kan je met deppende handen aanbrengen.

Is het eigenlijk noodzakelijk een toner mist spray of iets romigere lotion te gebruiken na een cleanser? Ja, vind ik wel. Ook in de gezichtsbehandelingen die ik geef leg ik altijd uit waarom ik de huid verfris met een toner na het gebruik van een warm compres en water. Water droogt namelijk uit en bevat chloor, kalk en roest. En kan hierdoor de ph waarde oftewel zuurgraad van je huid negatief beïnvloeden. Het voordeel van een toning lotion is dat het de huid na reinigt, de poriën sluit, de trekkerigheid van je huid na het gebruik van water vermindert en de droogte wegneemt. In principe zou je huid aangenaam schoon, fris en zacht moeten voelen na een cleanse beurt, dat een creme misschien wel niet nodig zou zijn.

Doch ter bescherming en hydratatie is het in ons landje wel prettig om stap 2 probleem oplossend serum te gebruiken en stap 3 een verzorgende dagcreme en herstellende nachtcreme te gebruiken.  Denk eraan reinigingsprodukten en creme’s te gebruiken zonder minerale olie of paraffine. Sommige ingrediënten sluiten de huid af of leggen een filmlaagje over de huid. Wat weer de werkstoffen en hun werking naar een mooie, gezonde huid tegen gaat.

Bij mij in de winkel kan je langskomen voor kosteloos huid- en product advies.

Een foam cleanser is een schuim geschikt voor gecombineerd of vet huidtype. Ook acne reageert hier positief op.

Een reinigingsgel mengt met water en emulgeert vetlaagje van de huid. Door toevoegingen zoals grapefruit of mandarin plant extracten verlichten acne vlekjes en wordt overmatig talg genormaliseerd.

De reingingsmilk is het mildste product om een normaal tot droge huid te reinigen. Sommige vitamine cleansers laten een niet afsluitend hydraterend laagje achter op de huid.

Er bestaan ook exfoliating cleansers. Dit zijn meestal zachte scrubs met schoon makende eigenschappen. Kom gewoon langs en ik maak je wegwijs binnen alle beauty & health produkten.

Vriendelijke groet, Jacqueline Brandes