Wat is het verschil tussen een drogist dagcreme en een cosmeceutical verkrijgbaar bij jouw schoonheidsspecialiste?

In elke supermarkt en drogist is cosmetica verkrijgbaar. De een goedkoop, de ander iets duurder. Wat is nu goed? En wat is het verschil met de schoonheidsverzorging bij de schoonheidsspecialiste? We onderscheiden 2 soorten producten; over the counter cosmetica en cosmeceuticals. Cosmeceutical betekend dat cosmetica met farmaceutische ingrediënten is gecombineerd. Ze bevatten ingrediënten die een medicinale werking kunnen hebben. De eerste cosmeceutical werd door een dermatoloog op de markt gebracht om rimpels te verminderen. Doordat het zichtbaar en meetbaar resultaat gaf, was het onderscheid met verzorgende cosmetica geboren.

Ze moeten dus een intensere huid verbeterende werking hebben. De biologisch actieve ingrediënten kunnen daadwerkelijk fysiologische processen op je huid wakker schudden. En ze zijn meestal beter wetenschappelijk onderzocht. Ten opzichte van over the counter creme’s, die meestal weinig doen, behalve hydrateren. Over the counter producten kunnen we cosmetica noemen. De definitie van cosmetica heeft bij aanraking van opperhuid, beharing, lippen, tanden of mondslijmvlies uitsluitend een reinigende of beschermende werking.  Cosmeceuticals heb je weliswaar geen recept voor nodig, maar is geadviseerd te kopen bij getrainde huidspecialisten.

Kwaliteit van een huidverzorging product wordt bepaald door de kwaliteit van de ingrediënten en het productie proces. Ook belangrijk is of de ingrediënten van hoge kwaliteit en zuiver zijn, die synergetisch op elkaar inwerken. Aveda cosmetica bijvoorbeeld haalt grondstoffen vanuit verschillende plekken in de wereld. De biologische beschikbaarheid wordt gewaarborgd. En er wordt voorzien in fairtrade werkvoorziening, waardoor gezinnen betere huisvesting en schoolgaande kinderen hebben. Ook iets om wel een euro meer voor over te hebben.

Cosmeceuticals bevatten hogere doseringen van de werkzame stof en kunnen meestal huidproblemen daadwerkelijk behandelen. Dit is onderbouwd door jaren van research en met behulp van eerlijke recensies lees je over persoonlijke ervaringen.Over the counter cosmetica die je zonder advies kan kopen bevatten goedkoper, minder effectieve ingrediënten. Uit ervaring blijkt ook dat dagcreme uit de supermarkt of drogist veel sneller op gaat, doordat het ‘zo lekker smeert’. Maar doet het ook echt wat? Of maakt het de huid lui door de aanwezigheid van paraffine stoffen? Een cosmeceutical huidverbeterende creme doet veel meer met minder creme. Je bent dus uiteindelijk goedkoper uit!

Vriendelijke groet, Jacqueline Brandes

Natuurgeneeskundig huidspecialiste